PATROCINIO CAMÚS I LA MEMÒRIA DE LES DONES
- Vist: 2093
Xateba –Associació per la igualtat i contra la violència de gènere- des dels seus inicis està reivindicant la visibilitat de les dones, entre altres, a l'espai públic, en la ciutat. Dins d’aquesta reivindicació ha lluitat de forma permanent per la recuperació de les dones rellevants en la història de la ciutat, tan poc representades en carrers, places i monuments xativins.
Per això, ja al març de 2008, presentà una proposta en la sessió del Consell de les Dones, per realitzar un acte homenatge a Patrocinio Camús, de comú acord amb totes les representants de les diferents associacions i entitats assistents, proposta que l’equip de govern d’aquell moment no va acceptar.
La imatge que es posà fa uns anys a la Plaça Sant Jaume era un xicotet pas en la visibilitat d’una dona rellevant en la història de Xàtiva, però, des de fa unes setmanes, ha desaparegut part de la imatge. En concret s’ha eliminat la part superior del vinil buidant la imatge de Patrocinio Camús del seu significat tal com passaria si s’eliminara la tiara pontifícia de la escultura dels Borja, la torxa de l’estatua de la llibertat o les balances de la imatge de la Justícia.
Des de XATEBA considerem aquest fet com una agressió a la memòria col·lectiva i, de forma especial, a la memòria i visibilitat de les dones. El vinil amb la imatge de Patrocinio Camus, situat per l'anterior equip de govern, ha estat agredit en nombroses ocasions amb pintures o trencant el suport de vinil. Es tractava de grup de persones que no entenien o rebutjaven el valor simbòlic que representa la figura de Patrocinio. Fins i tot, totes les agressions que ha sofert la imatge s'han solucionat per tornar a refer el vinil. En aquest moment, el que sorprèn és que aquesta mutilació de la imatge de Patrocinio Camus estiga realitzada pel propi ajuntament.
Segons les paraules d’Aragonés, ella amb el seu gest de portar la bandera, era el símbol d’una nova España, en la que la dona podria ser lliure i igual al seu company , sent d’eixa forma precursora del que vivim hui. La seua imatge no sols ha d’estar en les aules d’aprenentatge de l’Escola d’Adults, ha d’estar i respectar-se també al carrer, en aquest cas, en la Plaça de Sant Jaume i, a més, deuria estar acompanyada de la informació de la seua petjada en la història de Xàtiva, si volem fer de la ciutat una Xàtiva Violeta
Per tot això, XATEBA ha proposat a la Presidenta del Consell de les Dones tractar aquest tema en la reunió convocada pròximament.